*Blue Congo*Sininen Kongo*Blå Kongo*

talviperuna
jauhoinen


Soveltuu:
ruokalajeja esim: keitettäväksi, muussi, uuniperuna, laatikko
Siemenen alkuperä:
Hyötykasviyhdistys, 2000-luvun alku?
Lajikkeesta kirjoitettu
Hyötykasviyhdistys:
Siemenperunakeskuksen puhdistama ja siementuotantoon ottama musteensininen ja sinimaltoinen erikoislajike. Myyntiin se tuli vuonna 2002. Keitettäessä perunan väri muuttuu vielä sinisemmäksi. Kun perunaa kypsennetäiän mikrossa tai uunissa, väri muuttuu tummansiniseksi. Mukulan väri johtuu antosyaaniväreistä. Se on sama väri, joka värjää myös mustikan. Antosyaanivärien myönteisiä terveysvaikutuksia tutkitaan useissa tutkimuslaitoksissa, mm. Helsingin yliopistossa. Uskotaan, että ne ehkäisisivät sydän- ja verisuonitauteja.
'Blue Gongo' on kotoisin Boliviasta. Sitä on viljelty Britanniassa 1900-luvun alkupuolella. Meille se on tullut Ruotsin kautta. Pohjois-Suomessa sitä viljeltiin ennen sotia, mutta viljely unohtui sodan melskeessä.

http://www.maa-aitta.fi/:
Blue Congo on erikoislajike. Erityisen poikkeavaa mukuloissa on mallon väri; raakana se on violetti, mutta keitettynä sen väri muuttuu kohti sinistä. Mikrossa tai uunissa kypsennettäessä väri pysyy voimakkaampana. Mukulan väri johtuu antosyaaniväriaineista, samoista, jotka antavat mustikalle sen värin. Mukuloiden kuori on tumman sinivioletti. Mukulat ovat lievästi syväsilmäisiä, pyöreän- tai pitkänsoikeita. Malto melko jauhoinen.

Viljelyominaisuudet:
Lajike on melko myöhäinen, eikä satotaso yllä aivan parhaimpien lajikkeiden tasolle. Lajike on arka perunaruvelle.

Suomen siemenperunakeskus Oy
http://spk.fi/lajikkeet/lajike/blue_congo:

Alkuperä: Blue Congo on vanha lajike, jonka alkuperästä ei ole täyttä varmuutta. Todennäköisesti se on peräisin Etelä-Amerikasta - joidenkin tietojen mukaan Boliviasta. Kuten monet vanhat lajikkeet, tämäkin lajike tunnetaan maailmalla useammallakin nimellä; esim. ilmeisesti Purple Congo -nimellä tarkoitetaan samaa lajiketta. Lajiketta on viljelty Brittein saarilla jo 1900-luvun alkupuolella. Sieltä lajike on kulkeutunut mm. Ruotsiin ja sitä kautta myös Suomeen. Lajikkeen tultua Suomeen alunperin Ruotsista, siitä on käytetty ruotsinkielistä nimeä 'Blå Kongo'. Tarkkaa tietoa siitäkään, milloin lajike tuli Suomeen, ei ole. Kuuleman mukaan se on kuitenkin tunnettu jo 1930-luvulla. Hyötykasviyhdistys toi lajikkeen siementä uudelleen Ruotsista 1980-luvulla.

Lajikkeen käyttöominaisuudet: Blue Congo on erikoislajike, jolla saadaan hyvinkin tavallisiin perusruokiin uutta, iloista väriä. Mallon väri on raakana violetti, mutta keitettynä sen väri muuttuu kohti sinistä. Mikrossa, höyryssä tai uunissa kypsennettäessä väri pysyy voimakkaampana. Muusia tehtäessä ei kannata käyttää maitoa, sillä se heikentää sinisen muusin väriä. Mukulan väri johtuu antosyaaniväriaineista - samoista, jotka antavat esim. mustikalle sen värin. Mukuloiden kuori on tumman sinivioletti. Mukulat ovat lievästi syväsilmäisiä, pyöreän- tai pitkänsoikeita. Malto melko jauhoinen.
Antosyaanivärien positiivisia terveysvaikutuksia tutkitaan nykyään useissa tutkimuslaitoksissa. Esim. Helsingin yliopiston Soveltavan kemian ja mikrobiologian laitoksella selvitetään, onko antosyaaneista sydän- ja verisuonitautien ennaltaehkäisijäksi.


kirjoita kommentti:
perunapostilaatikko