talviperuna
jauhoinen
Soveltuu:
ruokalajeja esim: keitettäväksi,
muussi, uuniperuna, laatikko
Siemenen alkuperä:
Hyötykasviyhdistys, 2000-luvun
alku?
Lajikkeesta
kirjoitettu
Hyötykasviyhdistys:
Siemenperunakeskuksen puhdistama
ja siementuotantoon ottama musteensininen ja sinimaltoinen
erikoislajike. Myyntiin se tuli vuonna 2002. Keitettäessä
perunan väri muuttuu vielä sinisemmäksi.
Kun perunaa kypsennetäiän mikrossa tai
uunissa, väri muuttuu tummansiniseksi. Mukulan
väri johtuu antosyaaniväreistä. Se
on sama väri, joka värjää myös
mustikan. Antosyaanivärien myönteisiä
terveysvaikutuksia tutkitaan useissa tutkimuslaitoksissa,
mm. Helsingin yliopistossa. Uskotaan, että
ne ehkäisisivät sydän- ja verisuonitauteja.
'Blue Gongo' on kotoisin Boliviasta. Sitä on
viljelty Britanniassa 1900-luvun alkupuolella. Meille
se on tullut Ruotsin kautta. Pohjois-Suomessa sitä
viljeltiin ennen sotia, mutta viljely unohtui sodan
melskeessä.
http://www.maa-aitta.fi/:
Blue Congo on erikoislajike.
Erityisen poikkeavaa mukuloissa on mallon väri;
raakana se on violetti, mutta keitettynä
sen väri muuttuu kohti sinistä. Mikrossa
tai uunissa kypsennettäessä väri
pysyy voimakkaampana. Mukulan väri johtuu
antosyaaniväriaineista, samoista, jotka antavat
mustikalle sen värin. Mukuloiden kuori on
tumman sinivioletti. Mukulat ovat lievästi
syväsilmäisiä, pyöreän-
tai pitkänsoikeita. Malto melko jauhoinen.
Viljelyominaisuudet:
Lajike on melko myöhäinen, eikä
satotaso yllä aivan parhaimpien lajikkeiden
tasolle. Lajike on arka perunaruvelle.
Suomen siemenperunakeskus
Oy
http://spk.fi/lajikkeet/lajike/blue_congo:
Alkuperä: Blue Congo
on vanha lajike, jonka alkuperästä ei
ole täyttä varmuutta. Todennäköisesti
se on peräisin Etelä-Amerikasta - joidenkin
tietojen mukaan Boliviasta. Kuten monet vanhat
lajikkeet, tämäkin lajike tunnetaan
maailmalla useammallakin nimellä; esim. ilmeisesti
Purple Congo -nimellä tarkoitetaan samaa
lajiketta. Lajiketta on viljelty Brittein saarilla
jo 1900-luvun alkupuolella. Sieltä lajike
on kulkeutunut mm. Ruotsiin ja sitä kautta
myös Suomeen. Lajikkeen tultua Suomeen alunperin
Ruotsista, siitä on käytetty ruotsinkielistä
nimeä 'Blå Kongo'. Tarkkaa tietoa siitäkään,
milloin lajike tuli Suomeen, ei ole. Kuuleman
mukaan se on kuitenkin tunnettu jo 1930-luvulla.
Hyötykasviyhdistys toi lajikkeen siementä
uudelleen Ruotsista 1980-luvulla.
Lajikkeen käyttöominaisuudet: Blue Congo
on erikoislajike, jolla saadaan hyvinkin tavallisiin
perusruokiin uutta, iloista väriä. Mallon
väri on raakana violetti, mutta keitettynä
sen väri muuttuu kohti sinistä. Mikrossa,
höyryssä tai uunissa kypsennettäessä
väri pysyy voimakkaampana. Muusia tehtäessä
ei kannata käyttää maitoa, sillä
se heikentää sinisen muusin väriä.
Mukulan väri johtuu antosyaaniväriaineista
- samoista, jotka antavat esim. mustikalle sen
värin. Mukuloiden kuori on tumman sinivioletti.
Mukulat ovat lievästi syväsilmäisiä,
pyöreän- tai pitkänsoikeita. Malto
melko jauhoinen.
Antosyaanivärien positiivisia terveysvaikutuksia
tutkitaan nykyään useissa tutkimuslaitoksissa.
Esim. Helsingin yliopiston Soveltavan kemian ja
mikrobiologian laitoksella selvitetään,
onko antosyaaneista sydän- ja verisuonitautien
ennaltaehkäisijäksi.
|