* Vanha musta* Ezel Blue*

talviperuna
puolijauhoinen


Soveltuu:
ruokalajeja esim: uuniin, pataruokiin, laatikkoon ja muuseihin
Siemenen alkuperä:
säilytyslajike, Kalevi Tikka, Kitee, 2012
Lajikkeesta kirjoitettu
http://www.pellervo.fi/pellervo/kp6_06/mustaperuna.htm:
Kokenut perunanviljelijä nosti maatiaisen Vanhan Mustan uudelleen kauppaperunaksi. Kaunis ja hyvänmakuinen lajike on yksille nostalginen ihanuus, toisille uusi tuttavuus. Hirvosilla on menossa 32. vuosi perunan ammattimaisen viljelyn parissa. Tilan isäntä, Juhani Hirvonen, oli torilla myymässä isänsä kasvattamia pottuja jo kymmenenvuotiaana. Uransa huipentumana hän pitää itäsuomalaisen, maatiaisen Vanha Musta -perunalajikkeen ottamista uudelleen viljelyvalikoimaansa. - -
Moni itäsuomalainen iäkkäämpi perunansyöjä muistaa kuoreltaan luumunvärisen Vanhan Mustan hyvänä talviperunana, joka säilyi mainion makuisena ja hyvärakenteisena seuraavaan satokauteen. 60-70-luvuilla sitä viljeltiin Hirvosillakin, mutta 80-luvun alussa kanta taantui.
Viidentoista vuoden viljelytauon jälkeen Vanha Musta alkoi mietityttää. "Uutta tulee Hollannista, Ranskasta, Saksasta - aina vaan uutta lajiketta. Tuntui, että mikäs vika vanhassa", juttelee Tarja. Juhania huoletti vanhan perunakaverin kuoleminen sukupuuttoon.

Pitkä matka peltoon
Vuonna 2003 helmikuussa löytyi Tyrnävän Siemenperunakeskuksen geenipankista kaksi mustaa perunaa, joista lajikkeen paluu alkoi. "Peruna puhdistettiin taudeista SPK:n laboratorio-olosuhteissa koeputkissa kasvaviksi emotaimiksi. Monen kasvatus- ja lisäysvaiheen jälkeen saimme ensimmäisen erän siemeniä, kahdeksan tuhatta mukulaa - euro ja kappale - jotka istutettiin vuoden 2005 keväällä", kertaa Juhani Vanhan Mustan uuden tulemisen vaiheita.

Ensimmäiset siemenperunat olivat niin pieniä, että niistä ei saanut edes kunnolla selvää, oliko kyse ihan varmasti oikeasta lajikkeesta, mustia perunoita kun on muitakin. "Lajittelin siemenet kaupan leipälaatikolla, kaikkein pienimmät menivät läpi pohjan ristikosta: ne olivat kuin pensasmustikoita", Tarja kertoo.

Vanha Musta nostetaan myöhään syksyllä. Jos satoa ryhtyy korjaamaan liian aikaisin, mukulat eivät tahdo irrota juuristaan. "Se on nostettu aina lähes alkutalvesta. Muistan alkuajoilta yhdenkin kerran, kun kova pakkasyö oli tulossa, ja meitä oli koko suku koneen päällä kello yksitoista yöllä pilkkopimeässä. Kädellä kokeilemalla sai selville, mikä musta möhkäle oli peruna ja mikä multakokkare", kuvailee Tarja.

Ensimmäinen sato geenipankin siemenestä nostettiin 17.10. 2005. Jännityksellä odotettu päivä paljasti, että lajike oli se, mitä oli tavoiteltukin. Sato oli korkealuokkainen, siitä riitti paitsi omaksi siemeneksi myös pieniä eriä Pohjois-Karjalan osuuskauppoihin sekä Markus Maulavirran Klaus K -ravintolaan Helsinkiin.
Vanha Musta on herkullinen puolijauhoinen peruna, joka sopii mainiosti uuniin, pataruokiin, laatikkoon ja muuseihin. Keitinperunana se on tarkka vahdittava korkean tärkkelyspitoisuutensa vuoksi, höyrykattilassa Vanha Musta onnistuu varmemmin
www.hirvosenperuna.com/Vanhamusta.html
Ominaisuudet
Vanhan mustan korkeasta tärkkelyspitoisuudesta johtuen on sitä keitettävä varoen, ettei se hajoaisi. Varminta olisi kypsentää perunat höyryssä.
Muutama pieni vinkki valmistukseen:
- kypsennä suolapedillä kokonaisena tai lohkottuna, sivele lohkot ruokaöljyllä ja mausta makumieltymyksesi mukaan (rosmariini, tinjami, herbamare-maustesuola tai mitä keksitkään) ja herkuttele
- entäpä vanhaan tapaan, pese ja heitä uunin arinalle tai pellille, voit syödä ne kuorineen "kokeilepa".
- Ulkona ruokailua unohtamatta nuotion hiilloksella tai kotona grillissä
- oiva muusiksi
- osaksi vihannespataa
- perunalaatikot
- perunakukot
Parhaimmillaan vanha musta on kevättalvella perunan mallon kiinteytyessä ja osan tärkkelyksestä muuttuessa sokeriksi.

The Cottage Smallholder, stumbling self suffiency in a small space
http://www.cottagesmallholder.com/seed-potatoes-for-2012-7616/
"Last years harvest was good and we enjoyed all the new (to us) varieties that we chose, with one exception. Ezel Blue will never darken our cottage door or vegetable patch again. We ended up throwing them away."

kirjoita kommentti:
perunapostilaatikko


kottikärrissä taitaa olla Timoa, ei misään tapauksessa Vanhaa mustaa